«Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού.»
Jean Rhys, 1894-1979
(Βρετανίδα συγγραφέας)
Μια προσπάθεια ετών με σκοπό τη συλλογή βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή και την ελεύθερη διανομή τους δωρεάν σε όλους, παρουσιάζεται σήμερα από την ιστοσελίδα του ΟΝΑΡ – Πολυχώρος Τέχνης και Μόρφωσης. Βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά, βιβλία για νέους, βιβλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, βιβλία σύγχρονα αλλά (κυρίως) πιο παλιά, όλα μαζί θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
Βιβλία που θα μπορέσετε να κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή και να διαβάσετε μέσα από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή σας στον ελεύθερο χρόνο σας, στις διακοπές σας, βιβλία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια εργασία σας ή απλά να ζήσετε τις συγκινήσεις που μόνο αυτά μπορούν να προσφέρουν.
Πιστεύουμε ότι θα σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας και θα «εκμεταλλευτείτε» την ευκαιρία να ταξιδέψετε σε μέρη και εποχές, να βιώσετε συναισθήματα, να καλλιεργήσετε τη φαντασία σας και να «ζωντανέψετε» τις αισθήσεις σας μέσα από τα βιβλία της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης μας!
Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα (copyright) ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από τον νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων (databases).
Περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.
Στην Ελλάδα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας άργησε να έρθει. Ο Ποινικός Νόμος του 1835 προέβλεπε στο άρθρο 432 ιδιαίτερο ποινικό αδίκημα για όποιον αναπαρήγε ή έθετε σε κυκλοφορία «βιβλία ἢ ἄλλα τυπωμένα ἔγγραφα, μουσικάς συνθέσεις, χαλκογραφίας, ἰχνογραφίας ἢ πίνακας γεωγραφικούς ἄνευ συναινέσεως τοῦ συγραφέως, τοῦ ἀπεργασαμένου, τοῦ κατ’ ἐμπορίαν ἐκδότου χωρίς τινα ἐπεξεργασίαν ἢ ἀνάπλασιν, ἐντός δεκαπέντε ἐτῶν ἀπό τόν χρόνον τῆς ἐκδόσεώς των». Παράλληλα το άρθρο 371 του ίδιου νόμου, που προέβλεπε το αδίκημα της κλοπής, όριζε ότι κλοπή είναι η αφαίρεση ξένων κινητών πραγμάτων «μή ἐξαιρουμένων μηδ’ αὐτῶν τῶν ἔργων τοῦ ἀνθρωπίνου νοός». Οι διατάξεις αυτές απείχαν όμως πολύ από το να παρέχουν μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία στους δημιουργούς. Ακολούθησε 75 χρόνια μετά ο νόμος ΓΥΠΓ΄/1909 «περί συγγραφικών δικαιωμάτων των θεατρικών έργων».
Ο πρώτος πλήρης νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ο 2387/1920, ενώ το ίδιο έτος η Ελλάδα προσχώρησε στη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης του 1886. Ο νόμος του 1920 προέβλεπε την προστασία των έργων όσο ζούσε ο δημιουργός και για 50 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο 2387/1920 τροποποιήθηκε κατ’ επανάληψιν για να ανταποκριθεί σε νεώτερες ανάγκες, και αντικαταστάθηκε τελικά πλήρως από τον ν. 2121/1993, ο οποίος έφερε αρκετές καινοτομίες στο σύστημα προστασίας. Η προστασία παρέμεινε αρχικά 50 χρόνια post mortem auctoris, για να παραταθεί το 1997 στα 70.
Η διαδικασία που ακολουθεί η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μας είναι καθ΄ όλα νόμιμη, καθώς τα έργα αυτά είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα διότι έχουν περάσει 70 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού τους ή από τον θάνατο του μεταφραστή, αν το έργο διατίθεται σε μετάφραση.
Για όσα βιβλία είναι πιο σύγχρονα και αναρτηθούν εδώ, υπάρχει η άδεια του συγγραφέα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο συγγραφέας επιθυμεί να διαθέσει δωρεάν το έργο του είτε από επιλογή, είτε για λόγους διαφήμισης (ειδικά για συγγραφείς πρωτοεμφανιζόμενους που αναζητούν την παρουσίαση κειμένων τους που δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά από συμβατικούς εκδοτικούς οίκους).
- Για αρχεία μεγαλύτερα από 4-5 MB ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος προκείμενου να “φορτώσουν”.
- Η Αναζήτηση καλύπτει όλες τις σελίδες του πίνακα.
- Για Ταξινόμηση (αύξουσα ή φθίνουσα) κάντε κλικ στον τίτλο της στήλης.
- Ο μεγεθυντικός φακός στις συλλογές αρχείων (αρχεία zip) θα εμφανίσει ένα παράθυρο με τα περιεχόμενα τις συλλογής.
- Για να “κατεβάσετε” κάποιο από τα βιβλία, πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο PDF και επιλέξτε “Αποθήκευση συνδέσμου ως…” αν χρησιμοποιείτε το Google Chrome ή “Αποθήκευση δεσμού ως…” αν χρησιμοποιείτε το Mozilla Firefox.