Οι δάσκαλοι του ΟΝΑΡ

Κλικ για λεπτομέρειες!

 • Αντωνία Πατρινού
  Αντωνία Πατρινού
  Φιλόλογος - Παιχνίδια Δημιουργικού Λόγου
 • Ξένια Ξηροκώστα
  Ξένια Ξηροκώστα
  Φιλόλογος - Χορεύτρια
 • Δάφνη Κωτούλα
  Δάφνη Κωτούλα
  Μαθαίνω και Δημιουργώ - Θεατρική αγωγή για παιδιά προσχολικής ηλικίας
 • Ιουλία Σωτηρίου
  Ιουλία Σωτηρίου
  Ζωγραφική - Χαρακτική
 • Εύη Λιναρδή
  Εύη Λιναρδή
  Λέσχη Ανάγνωσης
 • Μαγκανάρης Δημήτρης
  Μαγκανάρης Δημήτρης
  Πολεμικές τέχνες - Καράτε
 • Μπενέκος Δημήτριος
  Μπενέκος Δημήτριος
  Μουσικός - Δάσκαλος Κιθάρας
 • Χρήστος Θεοδωρογιάννης
  Χρήστος Θεοδωρογιάννης
  Φυσικός - Πειράματα Φυσικής και Χημείας
Αντωνία Πατρινού
Φιλόλογος - Παιχνίδια Δημιουργικού Λόγου

Απαντώ στο όνομα Αντωνία και μεγάλωσα στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Καταστάρι της Ζακύνθου, όπου και έλαβα τις εγκύκλιες σπουδές μου. Η αγάπη για τη γλώσσα με έστειλε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στο Τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία.

 Η εικοσαετής εμπειρία μου στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και έκθεσης σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έπεισε ακράδαντα ότι οι μαθητές θα πρέπει να  διδαχτούν τον νεοελληνικό λόγο μέσα από παιχνίδια  γραφής, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και όχι ως μάθημα πανελλαδικών εξετάσεων.

Η επιμόρφωση στη δημιουργική γραφή το 2012 μου έδωσε το κίνητρο να εμψυχώνω μαθητικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε Δημοτικά σχολεία, με αφήγηση παραμυθιών για τα πιο μικρής ηλικίας παιδιά και με εργασίες ομαδοσυνεργατικές που επιτρέπουν στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να έρθουν βιωματικά σε επαφή με όλα τα είδη του λογοτεχνικού λόγου.

Τέλος, με δεδομένο ότι από το περασμένο σχολικό έτος η δημιουργική γραφή αποτελεί σχεδόν το μισό αντικείμενο της εξεταζόμενης πλέον, στο τέλος, λογοτεχνίας στα Γυμνάσια, υποστηρίζω ότι τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Όναρ  πρέπει να πλαισιωθούν με την παιδική και εφηβική λέσχη ανάγνωσης, ώστε οι μικροί δημιουργοί να αγαπήσουν το βιβλίο και τα μαγικά ταξίδια που μπορεί αυτό να χαρίσει. 

email: antpatrinou72@gmail.com

Ξένια Ξηροκώστα
Φιλόλογος - Χορεύτρια

Σπούδασε και αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από φοιτήτρια εισέρχεται με θέρμη στους κόλπους της φιλολογίας με απόρροια να παίρνει μέρος σε διαλέξεις, συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν την επιστήμη της προκειμένου να έχει πολύπλευρη γνώση και πλουραλισμό ερεθισμάτων για να προσφέρει στους μαθητές της μία διαφορετική οπτική των ανθρωπιστικών μαθημάτων με κύριο στόχο να τους μεταδώσει την ασάλευτη αγάπη της για τη μάθηση και να τους μυήσει στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Εκ παραλλήλου, δηλώνει σφόδρα και αδιάλειπτα ερωτευμένη με τον χορό! Είναι διπλωματούχος καθηγήτρια του αγγλικού συστήματος ISTD Modern και αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Άννας Πέτροβα». Συνέχισε τις σπουδές της με ειδικά σεμινάρια και μαθήματα από σημαίνοντα πρόσωπα του χορού στα εξής αντικείμενα: τεχνική Graham, Limon, χορογραφία, αυτοσχεδιασμό, musical, salsa, bachata, tango, latin, ευρωπαϊκοί και παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί. Έχει χορογραφήσει για ποικίλες ομάδες χορού και έχει χορέψει σε πολλά αθηναϊκά και περιφερειακά θέατρα. Μέχρι σήμερα είναι ενεργή χορεύτρια και θεωρεί ότι η τέχνη του χορού είναι μία διηνεκής ανανέωση του σώματος και της ψυχής.

Έχει στο ενεργητικό της μία πλούσια δημιουργική και καλλιτεχνική πορεία και φέτος υλοποιεί ένα μεγάλο όνειρο ζωής της, το «Όναρ», σε συνεργασία με την Αντωνία Πατρινού. Μύχια επιθυμία της είναι το «Όναρ» να αποτελέσει το βάθρο για όλες τις νεωτεριστικές ιδέες και ανησυχίες της, συνδυάζοντας τη φιλολογική με τη χορευτική της υπόσταση.

Υπέρμαχος του περίφημου γνωμικού «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι για να είναι υγιής ένας άνθρωπος απαραίτητο είναι το συνονθύλευμα σωματικής και νοητικής άσκησης. Μόνο έτσι το άτομο θα βελτιώσει και θα αναπτύξει τις δυνατότητες, τις δεξιότητες και τις εν γένει ικανότητές του και θα επέλθει η τελέσφορη εσωτερική και εξωτερική ισορροπία του εαυτού του, κατακτώντας, εν κατακλείδι, την αυτοπραγμάτωσή του.

email: xeniaxirok@gmail.com

Δάφνη Κωτούλα
Μαθαίνω και Δημιουργώ - Θεατρική αγωγή για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχω Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δουλεύω από το 2006 ως υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης, σε εταιρεία εκπόνησης μελετών. Από το 2012 που ασχολούμαι με τα παιδαγωγικά, έχω εργαστεί πάνω στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά και οικογένειες σε μουσειακούς χώρους (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο) και χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Έχω ασχοληθεί με το εκπαιδευτικό δράμα, την προετοιμασία παράστασης με παιδιά και νέους και το ντοκιμαντέρ.

Ιουλία Σωτηρίου
Ζωγραφική - Χαρακτική

Η Σωτηρίου Ιουλία (Τζούλια) γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγράφος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με καθηγητές τους Β. Δημητρέα και Μ. Θεοφυλακτόπουλο. Διδάχθηκε χαρακτική από τους καθηγητές Μ. Γιανναδάκη και τον Ξ. Σαχίνη και φωτογραφία από τον Γ. Κατσάγγελο και αποφοίτησε το 2001. Επίσης παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας από το 2009 ως το 2015.

Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός Εικαστικών, από το 2003 έως σήμερα, στην Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε εικαστικά εργαστήρια ενηλίκων και ανηλίκων, τόσο σε δημόσιους, όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε εικαστικά εργαστήρια ομάδων Α.Μ.Ε.Α.
Έχει ασχοληθεί με την διακόσμηση επαγγελματικών και ιδιωτικών χώρων και ζωγραφικά της έργα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Email επικοινωνίας: juliasotiriou@hotmail.com

Εύη Λιναρδή
Λέσχη Ανάγνωσης

Η Λιναρδή Εύη είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paul Valéry, Montpellier 3, και κάτοχος μεταπτυχιακού (D.E.A.) από την ίδια σχολή, καθώς και απόφοιτος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (ΤΕΙ Αθήνας). Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο διόρθωσης κειμένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Από το 2011 είναι συντονίστρια λέσχης ανάγνωσης ενηλίκων, με θεματική που κινείται σε καθαρά λογοτεχνικά πλαίσια, προϊόν δε της οποίας είναι δύο κείμενά της που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει ο Τζον Σάδερλαντ στη “Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας”, διαβάζουμε λογοτεχνία, “Επειδή εμπλουτίζει τη ζωή έτσι όπως τίποτε άλλο δεν μπορεί να την εμπλουτίσει. Μας κάνει πιο ανθρώπινους. Και όσο καλύτερα μαθαίνουμε να τη διαβάζουμε, τόσο καλύτερα θα το καταφέρνει”.

email: evi_lin@yahoo.gr

Μαγκανάρης Δημήτρης
Πολεμικές τέχνες - Καράτε

Ο Μαγκανάρης Δημήτρης είναι φοιτητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Η ενασχόληση του με τις πολεμικές τέχνες ξεκίνησε το 2012. Οι πολεμικές τέχνες που έχει διδαχθεί είναι Yamshita Shorin-Ryu Karate-Do, το οποίο είναι ένα από τα πιο έγκυρα και παραδοσιακά συστήματα καράτε της Οκινάβα και Ryu-Kyu Kobudo, ένα από τα δύο κύρια συστήματα Kobudo. Ο ίδιος διδάσκει την τέχνη του Καράτε επικουρικά στην σχολή Bushikan τα τελευταία 3 χρόνια.

Μπενέκος Δημήτριος
Μουσικός - Δάσκαλος Κιθάρας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα το 1989. Παρότι δεν προέρχομαι από μουσική οικογένεια, από μικρό παιδί μου άρεσε να ψάχνω και να μαθαίνω για τους ήχους, τα μουσικά όργανα και γενικότερα για την τέχνη της μουσικής από τα πρώτα στάδια της μέχρι το σύγχρονο σήμερα. Έτσι η ενασχόληση μου με την μουσική και πιο συγκεκριμένα με την κιθάρα ξεκίνησε στην ηλικία των 10 ετών, όπου έκανα τις πρώτες μου σπουδές στο ωδείο τέχνης Παλαιού Φαλήρου. Στα χρόνια του γυμνασίου έλαβα μέρος στις εορταστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις του σχολείου παίζοντας τραγούδια, ενώ στο λύκειο οργάνωνα με άλλους μουσικούς συναυλίες με συγκροτήματα από σχολεία των γύρω περιοχών. Τα χρόνια πέρασαν κι έτσι από το 2009 εργάζομαι ως επαγγελματίας μουσικός για λογαριασμό γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Δημήτρης Κοργιαλάς, η Σάννυ Μπαλζή, η Κωνσταντίνα, ο Χρήστος Μόραλης κ.α. Από το 2013 ασχολούμαι επίσης με τη διδασκαλία σε παιδιά κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων. Στις παραδώσεις των μαθημάτων, μαθαίνουμε με τα παιδιά μουσική, ασχολούμαστε με γνωστά παιδικά κι όχι μόνο τραγούδια και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα ώστε να λάβουμε μέρος στις παραδοσιακές γιορτές του έτους. Τα παιδιά παρουσιάζουν ζωντανά στο κοινό μερικά από τα τραγούδια που διδαχθήκαμε μαζί κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Χρήστος Θεοδωρογιάννης
Φυσικός - Πειράματα Φυσικής και Χημείας

Ο Χρήστος Θεοδωρογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε την επιστήμη της Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει σε φροντιστήρια και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας τα τελευταία 17 χρόνια.

Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση πειραμάτων Φυσικής και Χημείας σε πολυχώρους τέχνης και πολιτισμού. Ασχολείται με την τέχνη του κινηματογράφου διοργανώνοντας προβολές σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.