Οι δάσκαλοι του ΟΝΑΡ

Κλικ για λεπτομέρειες!

 • Αντωνία Πατρινού
  Αντωνία Πατρινού
  Φιλόλογος - Παιχνίδια Δημιουργικού Λόγου
 • Ξένια Ξηροκώστα
  Ξένια Ξηροκώστα
  Φιλόλογος - Χορεύτρια
 • Δάφνη Κωτούλα
  Δάφνη Κωτούλα
  Μαθαίνω και Δημιουργώ
 • Λίλυ Σαμιωτάκη
  Λίλυ Σαμιωτάκη
  Μουσικοκινητική - Πιάνο - Χορωδία
 • Μιχάλης Καραγιώργος
  Μιχάλης Καραγιώργος
  Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Δάσκαλος Pilates
 • Ιουλία Σωτηρίου
  Ιουλία Σωτηρίου
  Ζωγραφική - Χαρακτική
 • Κωνσταντίνος Μαρούγκας
  Κωνσταντίνος Μαρούγκας
  Θεατρική Αγωγή
 • Γιώργος Ναλπαντίδης
  Γιώργος Ναλπαντίδης
  Δημιουργική γραφή ενηλίκων
 • Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος
  Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος
  Ρητορική
 • Εύη Λιναρδή
  Εύη Λιναρδή
  Λέσχη Ανάγνωσης
Αντωνία Πατρινού
Φιλόλογος - Παιχνίδια Δημιουργικού Λόγου

Απαντώ στο όνομα Αντωνία και μεγάλωσα στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Καταστάρι της Ζακύνθου, όπου και έλαβα τις εγκύκλιες σπουδές μου. Η αγάπη για τη γλώσσα με έστειλε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στο Τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία.

 Η εικοσαετής εμπειρία μου στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και έκθεσης σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έπεισε ακράδαντα ότι οι μαθητές θα πρέπει να  διδαχτούν τον νεοελληνικό λόγο μέσα από παιχνίδια  γραφής, ασκήσεις δημιουργικής γραφής και όχι ως μάθημα πανελλαδικών εξετάσεων.

Η επιμόρφωση στη δημιουργική γραφή το 2012 μου έδωσε το κίνητρο να εμψυχώνω μαθητικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε Δημοτικά σχολεία, με αφήγηση παραμυθιών για τα πιο μικρής ηλικίας παιδιά και με εργασίες ομαδοσυνεργατικές που επιτρέπουν στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να έρθουν βιωματικά σε επαφή με όλα τα είδη του λογοτεχνικού λόγου.

Τέλος, με δεδομένο ότι από το περασμένο σχολικό έτος η δημιουργική γραφή αποτελεί σχεδόν το μισό αντικείμενο της εξεταζόμενης πλέον, στο τέλος, λογοτεχνίας στα Γυμνάσια, υποστηρίζω ότι τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Όναρ  πρέπει να πλαισιωθούν με την παιδική και εφηβική λέσχη ανάγνωσης, ώστε οι μικροί δημιουργοί να αγαπήσουν το βιβλίο και τα μαγικά ταξίδια που μπορεί αυτό να χαρίσει. 

email: antpatrinou72@gmail.com

Ξένια Ξηροκώστα
Φιλόλογος - Χορεύτρια

Σπούδασε και αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από φοιτήτρια εισέρχεται με θέρμη στους κόλπους της φιλολογίας με απόρροια να παίρνει μέρος σε διαλέξεις, συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν την επιστήμη της προκειμένου να έχει πολύπλευρη γνώση και πλουραλισμό ερεθισμάτων για να προσφέρει στους μαθητές της μία διαφορετική οπτική των ανθρωπιστικών μαθημάτων με κύριο στόχο να τους μεταδώσει την ασάλευτη αγάπη της για τη μάθηση και να τους μυήσει στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Εκ παραλλήλου, δηλώνει σφόδρα και αδιάλειπτα ερωτευμένη με τον χορό! Είναι διπλωματούχος καθηγήτρια του αγγλικού συστήματος ISTD Modern και αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Άννας Πέτροβα». Συνέχισε τις σπουδές της με ειδικά σεμινάρια και μαθήματα από σημαίνοντα πρόσωπα του χορού στα εξής αντικείμενα: τεχνική Graham, Limon, χορογραφία, αυτοσχεδιασμό, musical, salsa, bachata, tango, latin, ευρωπαϊκοί και παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί. Έχει χορογραφήσει για ποικίλες ομάδες χορού και έχει χορέψει σε πολλά αθηναϊκά και περιφερειακά θέατρα. Μέχρι σήμερα είναι ενεργή χορεύτρια και θεωρεί ότι η τέχνη του χορού είναι μία διηνεκής ανανέωση του σώματος και της ψυχής.

Έχει στο ενεργητικό της μία πλούσια δημιουργική και καλλιτεχνική πορεία και φέτος υλοποιεί ένα μεγάλο όνειρο ζωής της, το «Όναρ», σε συνεργασία με την Αντωνία Πατρινού. Μύχια επιθυμία της είναι το «Όναρ» να αποτελέσει το βάθρο για όλες τις νεωτεριστικές ιδέες και ανησυχίες της, συνδυάζοντας τη φιλολογική με τη χορευτική της υπόσταση.

Υπέρμαχος του περίφημου γνωμικού «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι για να είναι υγιής ένας άνθρωπος απαραίτητο είναι το συνονθύλευμα σωματικής και νοητικής άσκησης. Μόνο έτσι το άτομο θα βελτιώσει και θα αναπτύξει τις δυνατότητες, τις δεξιότητες και τις εν γένει ικανότητές του και θα επέλθει η τελέσφορη εσωτερική και εξωτερική ισορροπία του εαυτού του, κατακτώντας, εν κατακλείδι, την αυτοπραγμάτωσή του.

email: xeniaxirok@gmail.com

Δάφνη Κωτούλα
Μαθαίνω και Δημιουργώ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχω Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δουλεύω από το 2006 ως υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης, σε εταιρεία εκπόνησης μελετών. Από το 2012 που ασχολούμαι με τα παιδαγωγικά, έχω εργαστεί πάνω στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά και οικογένειες σε μουσειακούς χώρους (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο) και χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Έχω ασχοληθεί με το εκπαιδευτικό δράμα, την προετοιμασία παράστασης με παιδιά και νέους και το ντοκιμαντέρ.

Λίλυ Σαμιωτάκη
Μουσικοκινητική - Πιάνο - Χορωδία

Η Λίλυ Σαμιωτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Νικαίας, από όπου έλαβε τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Πιάνου, καθώς και στο Ωδείο Διαπασών, όπου συνέχισε τις σπουδές της με το Πτυχίο της Φούγκας και το Δίπλωμα Πιάνου. Επίσης, πρόσφατα εμπλούτισε τις γνώσεις της στον τομέα της Μουσικοκινητικής Αγωγής, μίας σύγχρονης μουσικοπαιδαγωγικής μεθόδου, κατάλληλης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αποκτώντας το σχετικό Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάστηκε επί πολλά έτη στο Δημοτικό Ωδείο Νικαίας σαν καθηγήτρια θεωρητικών και πιανίστα της παιδικής-εφηβικής χορωδίας, στο Τμήμα Κλασικού Χορού του Δήμου Νίκαιας σαν πιανίστα-συνοδός, καθώς και σαν καθηγήτρια Μουσικοκινητικής στα θερινά προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου. Επίσης, υπήρξε αναπληρώτρια μουσικός σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Σήμερα, εργάζεται σαν πιανίστα-συνοδός στην Επαγγελματική Σχολή Μπαλέτου «Νίκη Κονταξάκη»

Στο πλαίσιο της απασχόλησής της, έλαβε μέρος σε αμέτρητες παραστάσεις ως πιανίστα-συνοδός των τμημάτων του Χορού και της Χορωδίας. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση και έχει εκδώσει το CD «Μάθημα Μπαλέτου» (ορχηστρικά κομμάτια για συνοδεία μαθήματος μπαλέτου), καθώς και το CD «Ηδύ του Έρωτος» (μελοποιημένη ποίηση του βραβευμένου ποιητή Αντώνη Σαμιωτάκη). Τέλος έχει υπηρετήσει πολλά είδη μουσικής, με διάφορα μουσικά σχήματα, κυριότερο από τα οποία το συγκρότημα «Cosa Mostra The Band» με το οποίο έκανε δεκάδες εμφανίσεις.

Μιχάλης Καραγιώργος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Δάσκαλος Pilates

Σπούδασε και αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα “Αθλητικοί Δρόμοι”. Ασχολήθηκε με τον Στίβο σε επίπεδο πρωταθλητισμού και συγκεκριμένα στα αγωνίσματα των αποστάσεων 5 και 10 χιλιομέτρων με αρκετές εθνικές διακρίσεις.

Επιτέλεσε αρθρογράφος για δύο χρόνια στα ηλεκτρονικά περιοδικά “Runster”, “Running News” που αφορούν το τρέξιμο. Running Coach στο Project “Adidas Runners Athens”. Έκτοτε έχει προπονήσει και προπονεί πολλές δρομικές ομάδες.

Πλέον δραστηριοποιείται στα Εκπαιδευτήρια Δούκα ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως Γυμναστής στα προγράμματα ενηλίκων Cross Training και SNFCC Running Team.

Η αγάπη και η ανησυχία του με την γυμναστική όμως δεν περιορίστηκε στο τρέξιμο. Με μετεκπαίδευση στη μέθοδο Pilates, αποτελεί πιστοποιημένο δάσκαλο σε όλα τα εργαλεία του Pilates, με αρκετές ώρες διδασκαλίας στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα.

email: mikalis9000@gmail.com

Ιουλία Σωτηρίου
Ζωγραφική - Χαρακτική

Η Σωτηρίου Ιουλία (Τζούλια) γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγράφος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με καθηγητές τους Β. Δημητρέα και Μ. Θεοφυλακτόπουλο. Διδάχθηκε χαρακτική από τους καθηγητές Μ. Γιανναδάκη και τον Ξ. Σαχίνη και φωτογραφία από τον Γ. Κατσάγγελο και αποφοίτησε το 2001. Επίσης παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας από το 2009 ως το 2015.

Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός Εικαστικών, από το 2003 έως σήμερα, στην Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε εικαστικά εργαστήρια ενηλίκων και ανηλίκων, τόσο σε δημόσιους, όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε εικαστικά εργαστήρια ομάδων Α.Μ.Ε.Α.
Έχει ασχοληθεί με την διακόσμηση επαγγελματικών και ιδιωτικών χώρων και ζωγραφικά της έργα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Email επικοινωνίας: juliasotiriou@hotmail.com

Κωνσταντίνος Μαρούγκας
Θεατρική Αγωγή

Ο Κωνσταντίνος Μαρούγκας γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και κατοικεί σήμερα. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας συνεχίζοντας Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου: Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός». Ταυτόχρονα σπούδασε θεατρολογία στο τμήμα Θεάτρου της Αθήνας. Από μικρή ηλικία έδειξε την έφεσή του στις τέχνες, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα που πηγάζει από το χαρακτήρα του. Ασχολείται εκτός των άλλων με το θέατρο (παιδικό- ενηλίκων- θεατρική αγωγή), τη μουσική (κλασικό πιάνο-φωνή) και τη ζωγραφική (ελεύθερο σχέδιο). Έχει συγγράψει δύο βιβλία αλληγορικού περιεχομένου: “Ασυνήθιστα Μύρτιλλα” (2015) και “Ατελή Αγάλματα” (2019). Η ενασχόληση του με τη θεατρική αγωγή αποσκοπεί στον συνδυασμό της παιδαγωγικής επιστήμης με τα εργαλεία του θεάτρου εφαρμόζοντας με αυτόν τον τρόπο πρακτικά δύο πεδία ειδίκευσης που σχετίζονται με τα παιδιά.

email: konstantinosmarougas@gmail.com

Γιώργος Ναλπαντίδης
Δημιουργική γραφή ενηλίκων

Ο Γιώργος Ναλπαντίδης (γ.1975, Αθήνα) έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου και Δημιουργική Γραφή στο ομώνυμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτής/εμψυχωτής δημιουργικής γραφής έχοντας περισσότερες από 2000 ώρες προϋπηρεσίας σε συνεργασία με διάφορους φορείς (π.χ. ΚΔΒΜ Δήμου Αθηναίων). Από το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 συνεργάζεται ως εξωτερικός διδάσκων με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Επιστήμες της Αγωγής” του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος “Λογοτεχνία, Βιβλιολογία και Νέες Τεχνολογίες”. Από το 2013 έχει πραγματοποιήσει σχετιζόμενες με τη δημιουργική γραφή εισηγήσεις, σε διεθνή συνέδρια.

Η καλλιτεχνική του δουλειά εστιάζει στη σχέση μεταξύ εικόνας, γλώσσας και πραγματικότητας, διαχειριζόμενη συχνά την εικόνα ως γλώσσα και τη γλώσσα (κείμενο) ως εικόνα. Μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 70 διεθνή φεστιβάλ (κυρίως πειραματικού) κινηματογράφου, σε 29 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ενδεικτικά: Paris Festival for Different and Experimental Cinemas, EXiS Experimental Film & Video Festival in Seoul, Xperiments in Cinema, Cork Film Festival, Experiments in Cinema, Alternativa Barcelona, Traverse Video (Toulouse).

Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος
Ρητορική

Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών επέστρεψε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ε.Κ.Π.Α. Ρητορική: θεωρία και πράξη. Παράλληλα με τις σπουδές του έχει ασχοληθεί και συνεχίζει να ασχολείται με το θέατρο σε διάφορες θεατρικές ομάδες και το τραγούδι ως μέλος συγκροτήματος. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά με τις δυο πρώτες να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο επάρκειας. Τον χαρακτηρίζει η πολύ καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Έχει εμπειρία ως εμψυχωτής σε ρητορικούς ομίλους ενηλίκων αλλά και παιδιών και έχει παρακολουθήσει ανάλογα σεμινάρια. Το αντικείμενο ενασχόλησης και διδασκαλίας του αυτή την περίοδο είναι το ”Ρητορικό Παιχνίδι”. 

Αυτή τη χρονιά έχει αναλάβει 5 ρητορικούς ομίλους στους οποίους διδάσκει, συγκεκριμένα στον ρητορικό όμιλο της Ιονίου σχολής στη Φιλοθέη όπου παραδίδει το μάθημα στην αγγλική γλώσσα, στον όμιλο δημιουργικής σκέψης στο 1ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης και σε 3 ρητορικούς ομίλους στο 10ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου μεταξύ των οποίων ο ένας είναι ενηλίκων. Παράλληλα συνεργάζεται και με διάφορους φορείς με σκοπό την οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών και δραστηριοτήτων στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και βιωματικών εργαστηρίων ενηλίκων. Είναι ενεργό μέλος και συμμετέχει τακτικά σε δράσεις της εκπαιδευτικής-παιδαγωγικής ομάδας Σείριος. Για τον ίδιο εκπαίδευση σημαίνει μόρφωση, δηλαδή δίνω μορφή μέσα από τις ιδέες στο πνεύμα τόσο το δικό μου όσο και των άλλων, μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ. 

email: konstandinos.andonaropoulos@gmail.com

Εύη Λιναρδή
Λέσχη Ανάγνωσης

Η Λιναρδή Εύη είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Paul Valéry, Montpellier 3, και κάτοχος μεταπτυχιακού (D.E.A.) από την ίδια σχολή, καθώς και απόφοιτος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (ΤΕΙ Αθήνας). Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο διόρθωσης κειμένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Από το 2011 είναι συντονίστρια λέσχης ανάγνωσης ενηλίκων, με θεματική που κινείται σε καθαρά λογοτεχνικά πλαίσια, προϊόν δε της οποίας είναι δύο κείμενά της που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει ο Τζον Σάδερλαντ στη “Μικρή ιστορία της λογοτεχνίας”, διαβάζουμε λογοτεχνία, “Επειδή εμπλουτίζει τη ζωή έτσι όπως τίποτε άλλο δεν μπορεί να την εμπλουτίσει. Μας κάνει πιο ανθρώπινους. Και όσο καλύτερα μαθαίνουμε να τη διαβάζουμε, τόσο καλύτερα θα το καταφέρνει”.

email: evi_lin@yahoo.gr