Δημιουργική γραφή

Πρόκειται για μία σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδο που προσεγγίζει με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τον λόγο και τις δυνατότητές του. Συνδυάζοντας τη μάθηση με το παιχνίδι, δίνονται νέες οπτικές στον τρόπο γραφής. Παύει η γραφή να είναι η γνωστή μοναχική και αγωνιώδης εμπειρία των μαθητών.

Η δημιουργική γραφή αποτελεί ένα δυνατό εργαλείο για την ενεργητική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και την εύστοχη γραπτή έκφραση . Εφόδια σημαντικά για τη σχέση των παιδιών με τη Λογοτεχνία και την Έκφραση Έκθεση, αντικείμενα που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία σε λέσχη ανάγνωσης οι μικροί δημιουργοί θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα εκφράζουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε ένα συγκεκριμένο, κάθε φορά, βιβλίο. Στόχος είναι τα μέλη της να αγαπήσουν τα βιβλία, να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες, να προβληματιστούν γύρω από ποικίλα θέματα και να καλλιεργήσουν την κριτική ικανότητα μέσα από τις συζητήσεις που θα προκύπτουν.

 Πέντε καλοί λόγοι για τη συμμετοχή του παιδιού στο  1ο  μαθητικό εργαστήρι Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών στο Γαλάτσι

Αξίζει  καθένα παιδί και έφηβος  να λάβει μέρος στο πρώτο μαθητικό εργαστήρι Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών

1) Για να εκφραστεί.
Μοιράζεται τον καλύτερο από τον εαυτό του . Εξωτερικεύει τα κρυφά  συναισθήματα και αντιλήψεις που δεν μπορεί να τις δημοσιεύσει στην καθημερινή του συναναστροφή. Δείχνει το προσωπικό του όραμα για τον κόσμο, το οποίο είναι μοναδικό.

2) Για να διασκεδάσει.
Το γράψιμο είναι μια πρόκληση, μια περιπέτεια. Όταν ασχολείται με αυτό , μπορεί να νιώσει απόλυτα απορροφημένος. Γράφει για να προσθέσει χρώμα, ενθουσιασμό και νόημα στην καθημερινότητά του.

3) Για να κοινωνικοποιηθεί.
Ποτέ δε θα αισθανθεί μόνο του όσο  γράφει. Η συγγραφή είναι μια συζήτηση – με τον εαυτό του, με τον μελλοντικό του αναγνώστη, με τα βιβλία που τον εμπνέουν. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει χαρακτήρες που ζωντανεύουν στη φαντασία του.

4) Για να ζήσει μέσα από άλλες ζωές.
Στην αληθινή ζωή, υπάρχουν όρια. Στο γράψιμό του, μπορεί να μεταμορφώνεται σε  καθένα ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να δοκιμάσει να ζήσει διαφορετικές ζωές, να γίνει διαφορετικό άτομο για λίγο, να μεταφέρει τον εαυτό του σε άλλο τόπο ή χρόνο.

5) Για να επηρεάσει άλλα άτομα.
Προσφέρει τη γραφή του ως ένα δώρο σε άλλους. Η γραφή του μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους, να τους κάνει να νιώθουν έντονα συναισθήματα, να τα κρατούν όλη τη νύχτα παθιασμένα γυρίζοντας τις σελίδες. Μπορεί να δημιουργήσει εκείνους του χαρακτήρες που θα κρατήσουν συντροφιά στους αναγνώστες του για πολύ καιρό. Μπορεί να κάνει τη ζωή τους πλουσιότερη και πιο όμορφη.

Αντωνία Σκιαδ. Πατρινού, κλασική φιλόλογος
Συντονίστρια μαθητικών εργαστηρίων Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών

ΤΜΗΜΑΤΑ: Παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων

Επιστροφή στα Τμήματα…