Νέα τμήματα Φωτογραφίας

Η φωτογραφία είναι τέχνη. Είναι η προσωπική έκφραση και απόδοση των συναισθημάτων και του τρόπου που αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο. Η φωτογραφική μηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο ανασύνθεσης ή σκηνοθεσίας ή καταγραφής της πραγματικότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η φωτογραφία είναι η νέα ζωγραφική.

Ο πολυχώρος τέχνης και μόρφωσης «Όναρ» προσφέρει μαθήματα φωτογραφίας για εφήβους και ενήλικες.


 

Δημιουργική φωτογραφία Ι για εφήβους (από 12 έως 18 ετών)

Διδάσκουσα: Πατεράκη Τζωρτζίνα
Έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων: 7 Φεβρουαρίου
Διάρκεια: 16 εβδομάδες
Σύνολο ωρών: 32
Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Τετάρτη 16:00-18:00

«Η γνώση της φωτογραφίας είναι σημαντική όσο αυτή του αλφάβητου. (…) O αναλφαβητισμός του μέλλοντος θα είναι η άγνοια, όχι της ανάγνωσης ή της γραφής, αλλά της φωτογραφίας.»
Laszlo MoholyNagy (1895-1946), φωτογράφος και θεωρητικός τέχνης

Οι έφηβοι έχουν μια μοναδική αντίληψη και σχέση τόσο με τα τεχνολογικά μέσα της φωτογραφίας όσο και με την ίδια την φωτογραφία. Η φωτογραφία αποτελεί μέσο έκφρασης, αναζήτησης και δημιουργίας. Μέσα από την φωτογραφική πράξη, ο έφηβος προσπαθεί να ανακαλύψει και να αποδώσει τον κόσμο αλλά και την αντίληψη του εαυτού του μέσα από την δική του ματιά. Η φωτογραφία αποτελεί μια σύγχρονη πολύπλοκη και πολύπλευρη γλώσσα και η φωτογραφική μηχανή το μέσο εξερεύνησής της.

Σκοπός είναι η γνωριμία και η εξοικείωση με την φωτογραφία ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, ο έφηβος αναπτύσσει οπτική και φωτογραφική αντίληψη, φαντασία και αποκτά κριτική ματιά τόσο όσο αφορά τα δομικά στοιχεία μιας εικόνας όσο και τα σημειολογικά.

Η μέθοδος διδασκαλίας καθώς και οι θεματικές ενότητες προσαρμόζονται με βάση τις ηλικίες και τη δυναμική των παιδιών. Τα μαθήματα έχουν τόσο ομαδικό χαρακτήρα όσο και εξατομικευμένη προσέγγιση και καθοδήγηση. Στον πρώτο κύκλο καλύπτεται το εξής εύρος θεματικών:

 • Εισαγωγή στη θεωρία και την ιστορία της φωτογραφίας
 • Φως και τεχνικά μέσα έκφρασης
 • Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες
 • Κάδρο, σύνθεση εικόνας, οπτική γωνία και αποφασιστική στιγμή
 • Πορτρέτο, αυτοπορτρέτο, οικογενειακό στιγμιότυπο, αποτύπωση συναισθημάτων
 • Ανάθεση φωτογραφικού πρότζεκτ , κριτική προσέγγιση και ανάλυση φωτογραφιών
 • Προσωπικό φωτογραφικό ημερολόγιο, δημιουργία φωτογραφικής ιστορίας
 • Εισαγωγή στην ηλεκτρονική επεξεργασία των φωτογραφιών.


Δημιουργική φωτογραφία Ι για ενήλικες

Διδάσκουσα: Πατεράκη Τζωρτζίνα
Έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων: 6 Φεβρουαρίου
Διάρκεια: 16 εβδομάδες
Σύνολο ωρών: 32
Ημέρα και ώρες διεξαγωγής: Τρίτη 10:00-12:00 (Α΄ τμήμα) και Τρίτη 17:00-19:00 (Β΄ τμήμα)

Η φωτογραφία είναι τέχνη. Είναι η προσωπική έκφραση και απόδοση των συναισθημάτων και του τρόπου που αντιλαμβάνεται κανείς τον κόσμο. Η φωτογραφική μηχανή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο ανασύνθεσης ή σκηνοθεσίας ή καταγρφής της πραγματικότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η φωτογραφία είναι η νέα ζωγραφική.

Σκοπός είναι η γνωριμία και η εξοικείωση με την φωτογραφία ως μέσο προσωπικής έκφρασης και δημιουργίας. Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων μέσα από εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών γίνεται η εκμάθηση της αισθητικής και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη φωτογραφία. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν οπτική και φωτογραφική αντίληψη, κριτική ματιά και θα κατανοήσουν την φωτογραφική γλώσσα.

Η μέθοδος διδασκαλίας καθώς και οι θεματικές ενότητες προσαρμόζονται με βάση τη δυναμική των συμμετεχόντων και έχει εξατομικευμένη προσέγγιση και καθοδήγηση. Σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν και να αλληλεπιδράσουν δίνεται η δυνατότητα να εξελιχθούν καλλιτεχνικά .

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στον δεύτερο κύκλο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου.

Στον πρώτο κύκλο καλύπτεται το εξής εύρος θεματικών ενοτήτων:

 • Εισαγωγή στη θεωρία και την ιστορία της φωτογραφίας
 • Φως και τεχνικά μέσα έκφρασης
 • Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες
 • Κάδρο, σύνθεση εικόνας, αισθητική, οπτική γωνία και αποφασιστική στιγμή
 • Ανάθεση φωτογραφικού πρότζεκτ, κριτική προσέγγιση και ανάλυση φωτογραφιών
Δηλώσεις συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να απευθυνθείτε στη γραμματεία του πολυχώρου τέχνης και μόρφωσης «Όναρ» είτε τηλεφωνικώς στα τηλέφωνα 211 402 60 50 – 693 20 12 571 – 690 76 58 344 είτε απευθείας στην οδό Δωριέων 12, Γαλάτσι (Δευ-Παρ 13:00-21:00). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.