Μένουμε ασφαλείς και διαβάζουμε από τη Βιβλιοθήκη του ΟΝΑΡ! (ανανεωμένο 18/5/2020)

Σεβόμενοι το μέτρο που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση «Μένουμε σπίτι», θέλουμε να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για μία ευχάριστη, δημιουργική, αλλά και εποικοδομητική παραμονή σας στο σπίτι. Για τον λόγο αυτό, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη του ΟΝΑΡ, η οποία προβάλλει δωρεάν, σε ψηφιακή μορφή, πολλούς τίτλους γνωστών βιβλίων. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, για να το διαβάσετε μέσα από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή σας, αξιοποιώντας τον ελεύθερο σας χρόνο ποιοτικά.

Λόγω λοιπόν της κατάστασης που βιώνουμε και θέλοντας να δώσουμε μία πιο ευχάριστη και αισιόδοξη νότα στις μέρες αυτές, σας προτείνουμε βιβλία για μεγάλους αλλά και μικρούς. Ξεκινάμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να σας προτείνουμε εβδομαδιαίως τρία βιβλία, κάθε Δευτέρα.

Αυτή την εβδομάδα (18/5 – 24/5/2020) σας προτείνουμε να διαβάσετε τα ακόλουθα βιβλία:

 • «Γιάννης Ρίτσος – Στους ποιητές αρμόζουν μόνο γενέθλια» 38ο Ποιητικό Βήμα: 4 θεωρητικά κείμενα για τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή και 25 σημειώματα από ποιητές και ποιήτριες.
 • «Λυσιστράτη (μτφ)» Αριστοφάνης (445 π.Χ.-386 π.Χ.): κωμωδία του γνωστού σατιρικού αρχαίου ποιητή. Κεντρικό θέμα της είναι μία απεργία που κηρύσσουν οι Σπαρτιάτισσες και οι Αθηναίες, με επικεφαλής τη Λυσιστράτη, όσον αφορά τα «συζυγικά τους καθήκοντα» στους άνδρες τους προκειμένου έτσι να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
 • «Αυτοβιογραφία» Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955): η αυτοβιογραφία του Γερμανού φυσικού ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών.

 
Διαβάσαμε την 8η εβδομάδα (11/5 – 17/5/2020):

 • «Αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση» Εφημερίδα Καθημερινή: ένα αφιέρωμα στον Έλληνα πεζογράφο για τη ζωή του, το έργο του, τις επιρροές που άσκησε, τις διαπροσωπικές του σχέσεις κ.ά.
 • «Η στερνή του υπόκλιση (Σέρλοκ Χολμς)» Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930): περιλαμβάνει εφτά περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς συμπεριλαμβανομένου της ομώνυμης, στην οποία ο Σέρλοκ εξομολογείται την παραίτησή του και απαγορεύει στον φίλο του Δόκτωρ Ουώτσον να δημοσιεύσει άλλη περιπέτεια.
 • «Μάγκας» Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941): ένα παιδικό και εφηβικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή ένα σκύλο με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά που μέσα από την ανθρώπινη φωνή του, ο αναγνώστης μαθαίνει για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως την Επανάσταση του 1821, τον «ατυχή» πόλεμο του 1897, καθώς και τον Μακεδονικό Αγώνα.

 
Διαβάσαμε την 7η εβδομάδα (4/5 – 10/5/2020):

 • «Η μαύρη Βίβλος της Κατοχής» Επιτροπή Έκδοσης: παρουσιάζεται µε τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα η ιστορική, ηθική και νομική πλευρά του προβλήματος των γερμανικών οφειλών.
 • «Ποιητική Ανθολογία»: η Ανθολογία αυτή ετοιμάστηκε για να αναγνωσθεί, σε ένα μεγάλο μέρος της, στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων, ανακοινώσεων και συζητήσεων και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του Εικοστού Ένατου Συμποσίου Ποίησης.
 • «Η καταγωγή των ειδών» Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882): το πιο σημαντικό βιβλίο του 19ου αιώνα και το πιο πολυδιαβασμένο επιστημονικό πόνημα. Πρόκειται για τη θεωρία του Δαρβίνου για την καταγωγή των ειδών και την εξέλιξη.

 
Διαβάσαμε την 6η εβδομάδα (27/4 – 3/5/2020):

 • «Ο Δράκος και οι σκορδοφάγοι Ιππότες» Ευρυδίκη Αμανατίδου: Παιδικό παραμύθι με διδακτικό περιεχόμενο. Μία αλληγορία για τη μάχη του καλού και του κακού, την αγάπη, τη φιλία και την ανθρωπιά.
 • «Ο Αρχοντοχωριάτης» Μολιέρος (1622-1673): Κωμωδία του γνωστού Γάλλου θεατρικού συγγραφέα που διακωμωδεί ένα νεόπλουτο αστό, τον κύριο Γιορδάνη, που θέλει να παραστήσει τον αριστοκράτη σατιρίζοντας έτσι τους νεόπλουτους κάθε εποχής.
 • «Ηλέκτρα (μτφ)» Ευριπίδης (495 π.Χ.-406 π.Χ.): Τραγωδία του πασίγνωστου και σπουδαίου Έλληνα δραματικού ποιητή. Η Ηλέκτρα, κόρη του Αγαμέμνονα, έχει σύζυγο έναν Μυκηναίο τον οποίο της έδωσε ο δολοφόνος του πατρός της. Τελικά όμως η Κλυταιμνήστρα αλλά και ο Αίγισθος λαμβάνουν την ανάλογη τιμωρία από τον αδελφό της Ηλέκτρας, τον Ορέστη.Η Ηλέκτρα αποτελεί ένα από τα αρτιότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας που διεισδύει σε καίρια θέματα της ζωής.

 
Διαβάσαμε την 5η εβδομάδα (20/4 – 26/4/2020):

 • «Πασχαλινά διηγήματα» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911): Τρία διηγήματα, Πάσχα Ρωμέικο – Χωρίς στεφάνι – Ο αλιβάνιστοςσε σχέση με το Πάσχα του γνωστού και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» Έλληνα λογοτέχνη. Με γλαφυρές περιγραφές και ξεχωριστές συνομιλίες μεταφέρει τον αναγνώστη σε εποχές εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές.
 • «Το μόνον της ζωής μου ταξίδιον» Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): ένα από τα πιο γοητευτικά διηγήματα του Έλληνα συγγραφέα με έντονα χιουμοριστικά και βιωματικά στοιχεία. Αναλύεται μία τρυφερή σχέση παππού και εγγονού με εκτενή περιγραφή του άβουλου, υποτακτικού και αταξίδευτου παππού και της αυταρχικής, αλλά ταξιδεμένης γιαγιάς. Τελικά, το μόνο ταξίδιον που θα κάνει ο παππούς είναι του θανάτου του.
 • «Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο;» Χρυσοθέα Μπασιά: ένα παιδικό και διδακτικό λογοτεχνικό βιβλίο για το βαθύτερο νόημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αποδοχής στη διαφορετικότητα. Η διαφορετικότητα, όπως αποσαφηνίζει η συγγραφέας, είναι προσόν και όχι μειονέκτημα.

 
Διαβάσαμε την 4η εβδομάδα (13/4 – 19/4/2020):

 • «Έγκλημα και τιμωρία» Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (1821-1881): το διαχρονικό και συγκλονιστικό μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του γνωστού Ρώσου συγγραφέα πραγματεύεται ένα έγκλημα που έγινε από έναν φοιτητή για το οποίο όμως είναι υπεύθυνη η ίδια η κοινωνία. Η δεξιοτεχνία του συγγραφέα ως προς το ψυχογράφημα των χαρακτήρων και ως προς τα ηθικά διλήμματα που προβάλλονται στο έργο, οδήγησε σχολές ψυχολογίας από όλο τον κόσμο να το διδάσκονται.
 • «Πάπισσα Ιωάννα» Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904): κλασικό μυθιστόρημα του ταλαντούχου Έλληνα συγγραφέα που αφηγείται το βίο της Ιωάννας η οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι και το αξίωμα του Πάπα επειδή προσποιήθηκε ότι ήταν άντρας. Το μυθιστόρημα βασίζεται στο θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας κατά τον Μεσαίωνα, στον οποίο μια γυναίκα ανέβηκε στο θρόνο του Βατικανού κατά την περίοδο 855 – 858. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1866 δημιουργώντας σκάνδαλο λόγω της σάτιρας σε εκκλησιαστικά θέματα και επισύροντας την αποκήρυξή του από την Εκκλησία της Ελλάδας και τη δικαστική δίωξη του συγγραφέα από την ελληνική πολιτεία.
 • «Ο μαγικός σελιδοδείκτης» Ηρακλής Λαμπαδαρίου: παιδικό παραμύθι Έλληνα συγγραφέα που θέμα έχει την αντιπάθεια ενός μαθητή για το σχολείο. Όμως, μία ημέρα όλα θα αλλάξουν όταν θα πρέπει ο μαθητής να κάνει μία χειροτεχνία για το σχολείο με θέμα το βιβλίο και εκείνος θα φτιάξει έναν σελιδοδείκτη…

 
Διαβάσαμε την 3η εβδομάδα (6/4 – 12/4/2020):

 • «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» – Ιούλιος Βέρν (1828-1905): ένα μυθιστόρημα για τους λάτρεις της περιπέτειας από τον πολυγραφότατο Γάλλο συγγραφέα το οποίο σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων ανά τον κόσμο!Ο αριστοκράτης Βρετανός, Φιλέας Φόγκ, στοιχηματίζει 22.000 λίρες ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες σε μια εποχή που τα γρηγορότερα μέσα ήταν το τρένο και το ατμόπλοιο. Τι θα γίνει όμως τελικά; Θα κερδίσει το στοίχημα; 
 • «Παραμύθι χωρίς όνομα» – Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941): παιδικό παραμύθι με διδακτικό και επίκαιρο περιεχόμενο της γνωστής Ελληνίδας συγγραφέως στο οποίο μεταφερόμαστε στη φανταστική «Χώρα των Μοιρολάτρων» η οποία κατέρρευσε οικονομικά, αλλά και ηθικά.Το βασιλόπουλο, όμως, μέσα από την ανάδειξη αξιών θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας του.
 • «Οι τρεις αδερφές» – Άντον Τσέχωφ (1860-1904): τετράπρακτο θεατρικό δράμα του γνωστού Ρώσου συγγραφέα που αφορά τους έντονους κοινωνικούς και υπαρξιακούς προβληματισμούς της ζωής των τριών αδερφών οι οποίες αναγκάστηκαν από μικρές να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους Μόσχα, να ζήσουν με την ανάμνησή της και την ελπίδα να γυρίσουν κάποτε σ’αυτή.

 
Διαβάσαμε την 2η εβδομάδα (30/3 – 5/4/2020):

 • «Μύθοι του Αισώπου» – Αίσωπος (620 π.Χ. – 564 π.Χ.): παιδικά παραμύθια με διδακτικό περιεχόμενο σε ποικίλα θέματα της ζωής.
 • «Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» – Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930)12 ιστορίες με πρωταγωνιστή τον συγκλονιστικό ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδώσει τη δικαιοσύνη στις κοινωνικές αδικίες.
 • «Η θεωρία του σκοπού της ζωής»Φρίντριχ Νίτσε (1844-1900): αποτελεί ένα αριστούργημα του γνωστού φιλοσόφου περί κεντρικών ζητημάτων της ζωής.

 
Διαβάσαμε την 1η εβδομάδα (23/3 – 29/3/2020):

 • Ο κατά φαντασίαν ασθενής – Μολιέρος (1622-1673)
 • Η Σονάτα του Σεληνόφωτος – Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)
 • Πινόκιο – Η ιστορία μιας μαριονέτας Κάρλο Κολόντι (1826-1890)