Μένουμε σπίτι και … πάμε Θέατρο με το ΟΝΑΡ! (ανανεωμένο 30/4/2020)

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης «Μένουμε στο σπίτι» και αξιοποιούμε δημιουργικά το χρόνο μας παρακολουθώντας ποιοτικό θέατρο. Πολύτιμος οδηγός μας στην επαφή με εξαιρετικά θεατρικά έργα είναι το «Θέατρο της Δευτέρας». Μια τηλεοπτική εκπομπή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1976 και μέχρι το 1992 παρουσίασε περισσότερα από 400 θεατρικά έργα φέρνοντας σε επαφή μια ολόκληρη γενιά με το θέατρο. Παραστάσεις από αρχαίο θέατρο, αστυνομικές παραστάσεις, κωμωδίες, μονόπρακτα και επιθεωρήσεις, όλα είχαν την τιμητική τους κάθε Δευτέρα στις 22:00′ περίπου στο πρώτο κρατικό κανάλι.

Παράλληλα θα προσθέτουμε και έργα σύγχρονα, σε παραστάσεις που πιστεύουμε ότι θα αγαπήσετε!

Συνεχίζουμε με το έκτο έργο που σας προτείνουμε. Ελπίζουμε να σας αρέσει και να συνεχίσετε να μας συντροφεύετε σε αυτό το ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Θεάτρου!

 
#6 - Ρινόκερος του Ευγένιου Ιονέσκο

Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή
Παρουσίαση: Χειμερινή περίοδος 1996-1997
Πρώτη παράσταση: 14 Φεβρουαρίου 1997
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γ. Ιορδανίδης
Δραματουργία: Γιάννης Γ. Ιορδανίδης
Σκηνογραφία: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Ενδυματολόγος: Φίλιππος Παπαγεωργίου
Συνθέτης: Φίλιππος Τσαλαχούρης

Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Γιώργος Μοσχίδης, Μαρία Κωνσταντάρου, Γιάννης Ροζάκης, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Στέλιος Λιονάκης κ.ά.

Πλοκή: Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλεως προσβάλλονται, ο ένας μετά τον άλλον, από μια παράξενη ασθένεια, την ρινοκερίτιδα. Αυτή η αρρώστια, άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή, είναι απ΄ότι φαίνεται αθεράπευτη, χωρίς όμως να είναι και θανατηφόρος. Πονοκέφαλοι, φλεγμονές του λαιμού, βραχνάδα και αλλοίωση της φωνής, κρίσεις μανίας καθώς και άλλες εκδηλώσεις αποτελούν τα προειδοποιητικά μηνύματα της νόσου, που συνοδεύονται από απότομες αλλαγές απόψεων και νοοτροπίας. Τελικά, τα πρόσωπα που έχουν μολυνθεί γίνονται αγνώριστα, τόσο φυσικά όσο και ψυχικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πραγματική μεταμόρφωση…

Σχόλια: Ο Ρινόκερος είναι θεατρικό έργο γραμμένο από τον Ευγένιο Ιονέσκο το 1959. Το έργο ανήκει στη θεατρική σχολή γνωστή ως Θέατρο του Παραλόγου. Kατά τη διάρκεια των τριών πράξεων του έργου οι κάτοικοι μιας μικρής, επαρχιακής Γαλλικής πόλης μεταμορφώνονται βαθμιαία σε ρινόκερους, δηλαδή χάνουν την ανθρωπιά τους, αποκτηνώνονται και προσαρμόζονται στο κομφορμιστικό ρεύμα της εποχής τους με την ενσωμάτωσή τους στη νέα ζωώδη κυρίαρχη κατάσταση πραγμάτων. Τελικά ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο κεντρικός χαρακτήρας Μπερανζέ, ένας κριτικός χαρακτήρας, που συνέχεια επικρίνει ότι πίνει ή αργεί.
Το έργο ερμηνεύεται ως αντίδραση και κριτική στην αιφνίδια έξαρση του Φασισμού και του Ναζισμού κατά τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και διερευνά τα ζητήματα του κομφορμισμού, του πολιτισμού, των μαζικών κινημάτων, της φιλοσοφίας και της ηθικής.