Λίγα λόγια για το Summer Camp του ΟΝΑΡ

Τώρα που τα σχολεία έκλεισαν, τώρα που τα παιδιά βρίσκονται σε περίοδο διακοπών δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την καλλιτεχνική και δημιουργική ενασχόληση στο θερινό καλλιτεχνικό και μορφωτικό Camp του πολυχώρου τέχνης και μόρφωσης Όναρ! Χορός, θέατρο, γραφή, μουσική, καλλιτεχνίες σε έναν συνδυασμό καθημερινά, ύστερα από επιμελή επιστημονικό προγραμματισμό. Τα παιδιά μέσα από τα διάφορα εργαστήρια θα μάθουν και θα ψυχαγωγηθούν τις ημέρες του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι γονείς θα νιώθουν ότι τα παιδιά τους θα βρίσκονται σε έναν χώρο ποιοτικό που γεμίζουν εμπειρίες!

Πιο συγκεκριμένα στο Camp λειτουργούν τα εξής τμήματα με περιγραφές από τους ίδιους τους υπεύθυνους τμημάτων:

  Μαθητικό εργαστήρι Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών

Πέντε καλοί λόγοι για τη συμμετοχή του παιδιού στο 1ο μαθητικό εργαστήρι Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών στο Γαλάτσι

1ος) Για να εκφραστεί.

Μοιράζεται τον καλύτερο από τον εαυτό του . Εξωτερικεύει τα κρυφά συναισθήματα και αντιλήψεις που δεν μπορεί να τις δημοσιεύσει στην καθημερινή του συναναστροφή. Δείχνει το προσωπικό του όραμα για τον κόσμο, το οποίο είναι μοναδικό.

2ος) Για να διασκεδάσει.

Το γράψιμο είναι μια πρόκληση, μια περιπέτεια. Όταν ασχολείται με αυτό , μπορεί να νιώσει απόλυτα απορροφημένος. Γράφει για να προσθέσει χρώμα, ενθουσιασμό και νόημα στην καθημερινότητά του.

3ος) Για να κοινωνικοποιηθεί.

Ποτέ δε θα αισθανθεί μόνο του όσο γράφει. Η συγγραφή είναι μια συζήτηση – με τον εαυτό του, με τον μελλοντικό του αναγνώστη, με τα βιβλία που τον εμπνέουν. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει χαρακτήρες που ζωντανεύουν στη φαντασία του.

4ος) Για να ζήσει μέσα από άλλες ζωές.

Στην αληθινή ζωή, υπάρχουν όρια. Στο γράψιμό του, μπορεί να μεταμορφώνεται σε καθένα ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να δοκιμάσει να ζήσει διαφορετικές ζωές, να γίνει διαφορετικό άτομο για λίγο, να μεταφέρει τον εαυτό του σε άλλο τόπο ή χρόνο.

5ος) Για να επηρεάσει άλλα άτομα.

Προσφέρει τη γραφή του ως ένα δώρο σε άλλους. Η γραφή του μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους, να τους κάνει να νιώθουν έντονα συναισθήματα, να τα κρατούν όλη τη νύχτα παθιασμένα γυρίζοντας τις σελίδες. Μπορεί να δημιουργήσει εκείνους του χαρακτήρες που θα κρατήσουν συντροφιά στους αναγνώστες του για πολύ καιρό. Μπορεί να κάνει τη ζωή τους πλουσιότερη και πιο όμορφη.

Αξίζει λοιπόν καθένα παιδί και έφηβος να λάβει μέρος στο πρώτο μαθητικό εργαστήρι Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών!

Αντωνία Σκιαδ. Πατρινού, κλασική φιλόλογος – συντονίστρια μαθητικών εργαστηρίων Παιχνιδιών Δημιουργικού λόγου και Παραμυθοπλαστών

 

  Χορός (Μοντέρνος και Παραδοσιακός):

Η παράδοση συναντά το μοντέρνο και η έμπνευση γίνεται βήμα για το κάθε παιδί που θα συμμετέχει στο θερινό camp του “Όναρ”, καθώς μέσα από pop κομμάτια, αλλά και από ακούσματα ποικίλων τόπων της Ελλάδας θα γνωρίσει χορούς, μελωδίες, βήματα και τεχνικές και θα εξοικειωθεί με τον ρυθμό προσφέροντάς του ψυχαγωγία, σωματική υγεία, ψυχική ανάταση και ισορροπία, ενδυνάμωση, ευλυγισία, ευεξία και εξάσκηση του νου. Η μαγεία της τέχνης αυτής θα αποτελέσει την απελευθερωτική νότα της έκφρασης του συναισθηματικού πλούτου των παιδιών και την ανακάλυψη των δυνατοτήτων του σώματός τους. Επίσης, τα παιδιά θα μάθουν να πειθαρχούν και θα ενισχυθεί η ομαδικότητα, ο συντονισμός, η κοινωνικοποίηση, η αυτοπεποίθηση, τα αισθήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Ξηροκώστα Ξένια, φιλόλογος και καθηγήτρια μοντέρνου, παραδοσιακού χορού

 

  Χορωδία

Τι προσφέρει η χορωδία στο παιδί;
Το παιδί έρχεται σε επαφή με τις νότες, τα μουσικά όργανα και τη μουσική μέσα από μουσικά παιχνίδια και τραγούδια. Μαθαίνει να ακούει και να τραγουδάει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Το ομαδικό τραγούδι βοηθάει τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να συνεργάζονται αρμονικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Παράλληλα, ενισχύεται η συγκέντρωση και η πειθαρχία τους.

Εβελίνα Χατζάκη, καθηγήτρια τραγουδιού, χορωδίας και φωνητικής

 

  Μουσικοκινητική

Η Μουσικοκινητική στο θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του Όναρ, θα δημιουργήσει μια ευχάριστη και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. Τα παιδιά θα παίξουν με τους ήχους, θα τραγουδήσουν, θα δώσουν ρυθμό με το σώμα τους και με τα κρουστά όργανα και μέσα στο σύντομο καλοκαιρινό πρόγραμμα θα πάρουν μια γεύση από την ομορφιά της μουσικής, καλλιεργώντας την ψυχή τους και το ομαδικό τους πνεύμα.

Λίλη Σαμιωτάκη, καθηγήτρια μουσικοκινητικής και πιάνου

 

  Θεατρικό Παιχνίδι

Τα παιδιά μέσω του θεατρικού παιχνιδιού στο Camp του Όναρ, θα μάθουν να αξιοποιούν τα εργαλεία του θεάτρου σε συνάρτηση με τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, παιχνίδια, ιστορίες και αυτοσχεδιασμούς τα παιδιά εξερευνούν το σώμα τους, καλλιεργούν τη φαντασία και τον λόγο τους μέσα από μια διαδικασία ανακάλυψης. Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν συλλογικά, να συνεργάζονται, να αλληλεπιδρούν και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Σε κάθε συνάντηση το παιδί οικοδομεί στην προηγούμενη δεξιότητα που κατακτήθηκε και στο τέλος του Camp αξιοποιούνται όλα όσα έμαθαν σε αυτοσχεδιαστική παράσταση!

Κωνσταντίνος Μαρούγκας, θεατρολόγος/ εμψυχωτής

 

  Καλλιτεχνικά Πειράματα

Τα καλλιτεχνικά πειράματα στο Camp του Όναρ προσφέρουν τη χαρά της δημιουργίας, καλλιεργούν δεξιότητες ρητορικής σχετικές με τον προφορικό λόγο, καθώς οι μικροί καλλιτέχνες του Camp ακολουθούν οδηγίες από τη διδάσκουσα και στη συνέχεια περιγράφουν τι είναι αυτό που κατασκεύασαν και πώς το έφτιαξαν. Επίσης, αποκτούν μια διαφορετική αίσθηση του πρωτότυπα και υποκειμενικά ωραίου και αναπτύσσουν δεξιότητες σε λεπτούς χειρισμούς όπως κόψιμό με ψαλιδάκι χειροτεχνίας, κόλλημα με διάφορα υλικά οι οποίες ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση τους.

Κοϊτσάνου Ελένη, Σταμούλη Διονυσία

 

  Συναντήσεις με τις Τέχνες

Μέσα από τις τέχνες το κάθε παιδί συναντά κομμάτια της καθημερινότητάς του. Η ενασχόληση με όποιου είδους τέχνη μπορεί να συνδεθεί με εμπειρίες και να προσφέρει στο παιδί εφόδια για να αντιμετωπίζει τη ζωή του με θετική σκέψη, δημιουργικότητα και φαντασία. Στο Camp του Όναρ, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αρκετές μορφές τέχνης και μπορούν να συνδυάσουν την πλειάδα αυτών των πληροφοριών σε ένα ολοκληρωμένο ερέθισμα που θα τους γεμίσει ενέργεια και χαρά!

Κωτούλα Δάφνη, μουσειολόγος

 

  Θεματικές ενότητες (Μυθολογία, Ηλιακό Σύστημα, Ηφαίστεια, Θάλασσα και Ζώα, Αθήνα)

Μέσα από μία ευρεία γκάμα ενοτήτων, αναλύονται και συζητιούνται θέματα καίρια και υψίστης σημασίας για τη ζωή των παιδιών. Επικεντρωνόμαστε σε ζητήματα που δεν αναλύονται ιδιαίτερα στο σχολείο, αλλά θεωρούμε ότι κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και είναι σημαντικό να τα γνωρίζουν, καθώς μέσα από τον προβληματισμό και τη συζήτηση που αναπτύσσεται πάνω σε διάφορες θεματικές ενότητες, επιτυγχάνεται η όξυνση του νου, η κριτική σκέψη, η καλλιέργεια του πνεύματος και η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων. Η προσέγγιση της γνώσης γίνεται διαθεματικά με σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους με απότοκο την πολύπλευρη διερεύνηση και την εις βάθος μελέτη ενός θέματος.

 

  Πειράματα θετικών επιστημών

Με τα πειράματα που πραγματοποιούνται, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη Χημεία, τη Φυσική και τη Βιολογία και έτσι η μάθηση γίνεται παιχνίδι. Οι θετικές επιστήμες γίνονται προσιτές στα παιδιά και ξεπερνούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σχολική τους ζωή όσον αφορά τον “θετικό” τρόπο σκέψης τους σχετικά με αυτές τις επιστήμες. Παρατηρούν, περιγράφουν και επεξεργάζονται τα όσα σχεδιάζουν και εφαρμόζουν. Μέσα από τη χαρά της ανακάλυψης, εμπλουτίζονται οι γνώσεις τους, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες και τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες και κατανοούν επιστημονικές διαδικασίες.

 

  Κηπουρική

Πρωταρχικός στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, καθότι εκλείπει λόγω του αστικού τοπίου στο οποίο διαμένουν. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στο θερινό Camp του “Όναρ” έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ανάπτυξη ενός φυτού, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον εν γένει και να συνδεθούν με τον φυσικό τους κόσμο που αποτελεί και το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης. Με την κηπουρική, τα παιδιά θα αναπτύξουν δεξιότητες αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, αυτοδυναμίας και συνεργασίας αφού θα καλλιεργήσουν μόνα τους το δικό τους φαγητό δηλαδή λαχανικά, φρούτα και έτσι θα προωθηθεί η υγιεινή διατροφή. Τέλος, η ενασχόληση με την κηπουρική θα προσφέρει στα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας, την αναζωογόνηση και την ηρεμία.

 

  Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική

Μία ακόμη δημιουργική εμπειρία για τα παιδιά του “’Όναρ” που οι πειραματισμοί θα είναι κύριο μέλημά μας! Απώτερος στόχος είναι η επαφή με τις αρχές της σωστής διατροφής και της απόκτησης καλής υγείας. Τα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να συνεργάζονται και να οργανώνονται για να επιτύχουν την παρασκευή φαγητού, όπως επίσης εκτονώνουν τις δημιουργικές τους τάσεις, εξασκούν την κινητικότητα και την αφοσίωση. Επιπρόσθετα, η μαγειρική αποτελεί πηγή έμπνευσης και διεύρυνση της φαντασίας.

 

  Κουκλοθέατρο

Τα παιδιά, αρχικά, κατασκευάζοντας την κούκλα και, έπειτα, παίζοντας κουκλοθέατρο ζωντανεύοντάς την, μεταφέρονται σε ένα φανταστικό κόσμο και καλλιεργούν την ευρυματικότητά τους, τη φαντασία τους, την ευστροφία τους και την παρατηρητικότητά τους και φυσικά ψυχαγωγούνται, συνεργάζονται και αυτοσχεδιάζουν. Ακόμη, εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμο και όλα τα συναισθήματα τους, όπως χαρά, λύπη, φοβίες, σκέψεις, ανησυχίες και αναπτύσσουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

 

  Θέατρο Σκιών – Καραγκιόζης

Με το θέατρο σκιών, οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον καραγκιοζοπαίκτη, καθώς και τα ίδια παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο του καραγκιοζοπαίκτη, πλάθουν μόνα τους την ιστορίες που θα διαδραματιστούν και δημιουργούν τους ρόλους για τον κάθε ήρωα τον οποίο κατασκευάζουν, όπως επιθυμούν. Ενεργοποιούνται γνωστικές διεργασίες και η φαντασία τους, καλλιεργείται η αίσθηση του χιούμορ, η δημιουργική σκέψη και έκφραση, ενισχύεται η αυτενέργεια, αλλά και η ομαδικότητα.

 

  Σκάκι

Το σκάκι θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν έναν ορθολογικό, συνθετικό τρόπο σκέψης και στρατηγικές ικανότητες. Επιπρόσθετα, συνδράμει στην αυτοσυγκέντρωση και στη βελτίωση των τεχνικών απομνημόνευσης, όπως και στην ευγενή άμιλλα. Το σκάκι είναι γενικά αποδεκτό ότι καλλιεργεί την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα  και βοηθά στην ικανότητα λήψης αποφάσεων. Είναι ένα παιχνίδι που ψυχαγωγεί τα παιδιά και τους χαρίζει πνευματική υγεία.

 

  Παντομίμα

Η μίμηση και η καλλιέργεια της φαντασίας αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της παντομίμας. Αναπτύσσονται οι κινητικές δεξιότητες του κάθε παιδιού και  η δυνατότητα έκφρασής του με τη γλώσσα του σώματος, καθώς επιδιώκει να αναπαραστήσει με κινήσεις και μορφασμούς τη λέξη που απαιτείται στους συμπαίκτες του. Η προβολή του στην ομάδα του αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, την αυτενέργειά του και την ικανότητά του για άμεση και γρήγορη εναλλαγή κινήσεων προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, το μυαλό των παιδιών βρίσκεται σε εγρήγορση και αυξάνεται η πνευματική τους οξυδέρκεια.

 

  Δημιουργία εφημερίδας

Η ελεύθερη έκφραση είναι το ουσιαστικό όφελος από τη δημιουργία εφημερίδας. Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλο δημοσιογράφου, παίρνουν συνεντεύξεις και συντάσσουν την ύλη της εφημερίδας και μέσα από την ομαδική δουλειά καταφέρνουν να αποτυπώσουν τα ενδιαφέροντά τους, τις σκέψεις τους, τις αναζητήσεις τους, τα ερωτήματά τους και τους προβληματισμούς τους.

Επομένως, αναπτύσσουν τις δεξιότητες της συγγραφής, ενοποίησης και συνοχής κειμένων, τη δημιουργικότητά τους, τη συνεργασία, καλλιεργούν το πνεύμα τους και εναρμονίζονται με τους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα δημοσιογραφικό κείμενο.